Contact
Find the right NKT contacts for your region here.
Fortum customer case_img001

Fortum, Finland

NKT toimittaa 110 kV -kaapelit maatuulivoimalaan Suomessa

Tuulivoimaa NKT:n 110 kV -kaapelilla

Maatuulivoimalla on keskeinen rooli siirtymisessä uusiutuvaan energiaan Suomessa. Energiayhtiö Fortum on merkittävä toimija tässä kentässä, sillä on Pohjoismaissa kumppaneidensa kanssa käytössä jo 350 MW tuulivoimaa ja rakenteilla on 380 MW. NKT on valittu toimittamaan 110 kV voimakaapeleita useisiin yhtiön tuulihankkeisiin Suomessa.
Fortum customer case_img002
Fortum customer case_img003
Fortum customer case_img003
Fortumilla on useita kehitysprojekteja uuden tuulivoiman rakentamiseksi Suomessa, projekteja on erityisesti länsirannikolla. Tammikuussa 2022 aloitettiin rakentamaan kahta uutta kohdetta, Pjelax-Bölen ja Kristi­nestad Norrin tuuli­puis­toja Närpiön ja Kristiinankaupungin alueilla. NKT toimittaa näihin tuulipuistoihin noin 44 kilometriä 110 kV kaapeleita.
”Työt ovat edenneet aikataulussa, ja arviomme mukaan tuulipuistot ovat täydessä käytössä keväällä 2024”, toteaa projektipäällikkö Risto Meskanen Fortumilta. Hän vastaa osaprojektipäällikkönä hankkeen sähköpuolesta.   
NKT on nyt ensimmäistä kertaa mukana Fortumin rakennusprojektissa. Sopimus kaapelitoimituksista solmittiin 1.3.2022. ”Kävimme syyskuussa 2022 NKT:n Falunin tehtailla Ruotsissa tehdasvierailulla. Tehdaskokeet vahvistivat näkemyksemme siitä, että NKT:n kaapelit olivat oikea valinta meille”, Meskanen kertoo.
NKT:lle yhteistyö Fortumin kanssa on tärkeä askel yhtiön pyrkiessä tukemaan vihreää siirtymää Suomessa.
”On hienoa päästä tekemään Fortumin kanssa yhteistyötä, erityisesti uusiutuvan energian parissa. Tämä on NKT:n ensimmäinen toimitus Fortumille Suomeen ja toivon yhteistyön jatkuvan tulevaisuudessakin”, NKT:n Suomen myynnistä vastaava myyntipäällikkö Sami Muranen toteaa.
Rakenteilla oleviin tuulipuistoihin toimitetaan noin 44 kilometriä 1600m2 110 kV -alumiinikaapelia. Kaapelin halkaisija on 96 mm ja paino 9,4 kg/m. Tähän kilometrimäärään tarvitaan 72 kelaa, joiden halkaisija on 3–3,2 metriä ja paino maksimissaan yhdeksän tonnia. Kun tällaista määrää keloja kuljetetaan tehtaalta perille kohteeseen, tarvitaan kaikkiaan 18 autokuormaa, sillä yhteen täysperävaunurekkaan mahtuu neljä kaapelikelaa.

56 tuulivoimalaa

Valmiisiin puistoihin tulee yhteensä 56 tuulivoimalaa, joilla saavutetaan 380 megawatin sähkön tuotantokapasiteetti. Käytännössä tämä tarkoittaa vuosittain noin 1,1 terawattituntia uusiutuvaa energiantuottoa. Rakenteilla onkin tuulipuisto, joka tulee olemaan valmistuttuaan Suomen kolmen suurimman tuulipuiston joukossa. ”Kyseessä on merkittävä hanke myös huoltovarmuuden kannalta” Meskanen toteaa.
Kaapeleiden asennukset alkoivat syyskuussa 2022 ja ne jatkuvat tammikuulle 2023. Niiden käytännön asennuksesta vastaa Simons Infra Oy Ab Närpiöstä ja koko työmaasta vastaa energiarakentamiseen erikoistunut oululainen Suvic Oy.
”Asennustyöt ovat sujuneet ongelmitta ja samoin toimitukset ovat sujuneet ilman häiriöitä ja viivästyksiä. Olemme varsin tyytyväisiä yhteistyöhön NKT:n kanssa”, Risto Meskanen sanoo.
110 kV siirtolinja kulkee osin maan alla kaapeleilla ja osin ilmajohdoissa, molemmat voimansiirtotavat ovat käytössä rakennushankkeessa.
”Kaavoituksen ja ympäristövaikutusten arvioinnin seurauksena päädyttiin tällaiseen yhdistelmään, näin voidaan huomioida asianmukaisesti ympäristö- ja maankäyttötekijät”, Meskanen toteaa.   
Fortum rakentaa Pjelax-Bölen ja Kristi­nestad Norrin tuuli­puis­toja yhteistyössä energiayhtiö Helen Oy:n kanssa.  
Loading...