Contact
Find the right NKT contacts for your region here.
ET Cetera Building outside trees sky street

Hållbart kontorshus med kabel från NKT

Castellum bygger ny kontorsbyggnad med certifiering enligt NollCO2

Key Facts

Kund och slutkund

Bravida och Castellum

Projektets placering

Västerås

Varaktighet

Våren 2021 - våren 2023

Kabeltyp

EXLQ, AXQJ, FXQJ och Qaddy®
ET Cetera Building outside trees sky street
NKT Installation Qaddy House Employees
NKT Installation Cables House Employee
NKT Installation Qaddy House Employees
NKT Installation Qaddy House
På Finnslätten i Västerås bygger fastighetsbolaget Castellum en ny kontorsbyggnad. Under våren 2023 kommer Northvolt att flytta in, som den enda hyresgästen i huset. Med egna solceller, energilagring och certifiering enligt NollCO2 har byggnaden i folkmun redan börjat kallas Sveriges mest hållbara hus.
Den nya kontorsbyggnaden blir på 16 500 m² och Northvolt kommer att hyra hela huset som ligger intill deras befintliga campus på platsen. Tillträde kommer att ske i april 2023. – Det har gått otroligt snabbt, vi började på våren 2021 och redan i september satte vi spaden i backen, berättar Michael Lundblad, Projektchef på Castellum och ansvarig för hållbarhetsfrågorna i projektet.
Projektet inleddes med workshops kring vad Northvolt behövde av sitt kontor. De hade bland annat krav på träfasad och att det skulle vara trästomme som är synlig utifrån. Därtill hade de höga hållbarhetskrav. Huset kommer att ha både solceller och egen energilagring, dessutom får byggnaden egen kyl- och värmeproduktion som gör mycket för att den ska kunna bli certifierad.
 
Höga miljökrav på kablarna
– Det bestämdes att byggnaden skulle certifieras enligt LEED och NollCO2. Sedan vävdes Castellums krav på social och ekonomisk hållbarhet in. Vi vill ha social och ekonomisk hållbarhet i så många led det går att kontrollera, förklarar Michael Lundblad och fortsätter: – Tack vare NollCO2-certifieringen måste vi titta på NollCO2-värdet i EPD:erna och det är nästan ner på skruv och mutter-nivå. Vi har behövt göra väldigt noggranna val och det är bra.
Kablarna som NKT levererar till projektet (EXLQ, AXQJ och FXQJ) är alla halogenfria och miljöcertifierade av bland annat Nordic Ecolabel. Alla kablarna är dessutom tillverkade med 100% förnybar energi. – Det är viktigt för oss att våra produkter håller hög nivå när det gäller hållbarhet och miljö, det blir bara fler och fler byggnader som har de här hållbarhetskraven, menar Per Blomkvist, Key Account Manager på NKT.
Förutom kablar levererar NKT också tillbehör i form av Qaddy till projektet. En Qaddy rymmer 500 m installationskabel och kan även laddas med 200 m kabel i flexrör. Den skonar både rygg och axlar eftersom den inte behöver lyftas för att förflyttas. Dessutom kan den hanteras av en ensam person och är därmed tidsbesparande.  – Qaddy förenklar mycket. Vi vill ju få med oss så många meter som möjligt på trumman, men att det fortfarande ska vara hanterbart. Att den går att dra runt sparar mycket tid för oss, säger Mikael Schönberg, Projektledare på entreprenören Bravida.
Loading...